Ode aan mijn vader

Ik groeide als kind op in Teheran-Iran. Teheran is zo groot als Nederland en is een metropool met miljoenen inwoners, auto’s en gebouwen. Mijn vader onderhield onze prachtige tuin. Hij hield van aparte bloemen en bijzondere kruiden. Ik kan me de zoete geur van de bloemen en bloesems nog goed herinneren. In Iran ruiken bloemen veel zoeter en sterker. Na een strenge winter met veel sneeuw is de lente meer dan welkom. Mijn oma gebruikte de bloemen van mijn vader als decoratie in haar huis. Ze zette vazen met bloemen in de woonkamer en haar hele huis rook naar onze tuin, naar lente. Nu pas weet ik dat die bloemen o.a. ranonkels waren. Hoe toepasselijk dat ranonkels ook Persian buttercup worden genoemd. Ik geloof dat mijn interesse voor bloemen in feite in mijn jeugd ontstond.

Ik kan me herinneren dat ik 10 jaar oud was en mijn vader hielp in de tuin. Onze tuin was een oase van rust in de chaotische Teheran die berucht is om zijn smog. Mijn vaders vingers zwart gekleurd van de zon en aarde. Door alleen bij hem in de buurt in de tuin te spelen en te dwarrelen was ik gelukkig en zorgeloos. Mijn vader was een hardwerkende zakenman. Tuinieren was voor hem pure ontspanning. Ik denk dat mijn vader blij en trots zou zijn als hij wist dat ik tegenwoordig over bloemen en planten schrijf voor Flower Your Moment Het is het seizoen van de ranonkels, daarom wil ik graag dit keer mijn blog aan ranonkels wijden.

Ze zijn een van mijn favoriete bloemen. Ik ben er gek op. Ten eerste om hun puurheid en hun prachtige laagjes bloemblaadjes. Ten tweede omdat ze maar tijdelijk verkrijgbaar zijn. Ranonkels kun je alleen maar van maart tot mei kopen. Dat betekent dat ik er volop van moet genieten als ze er zijn. Het is prachtig dat je ze in brede variatie van kleuren kunt krijgen. Van lichte pastel kleuren tot diep rood, donker paars of fel oranje en geel.

Bij de betere bloemist of tuincentra vind je nu een groot kleurenpallet van vrolijke ranonkels voor in potten of als snijbloemen. Ik geniet er van om ze te zien bloeien in de pot. Als die prachtige laagjes openbarsten, voel ik een kinderlijke blijdschap! Ze doen zo mooi hun best om eruit te knallen net voordat ze dood gaan. Voordat je weet is het seizoen weer voorbij en mag ik weer naar ze uitkijken. Een nieuw jaar, een nieuwe lente. Tegenwoordig haal ik veel inspiratie uit de Pinterest pagina van Flower Your Moment. Neem hier een kijkje en bewonder de vele prachtige ranonkels en andere bloemen. Denkend aan mijn vader in onze tuin, heb ik een vaasje met ranonkels in de slaapkamer naast mijn bed staan. Die ranonkels inspireren me en doen me elke keer weer glimlachen.

Share Button